Deseti po redu forum o osiguranju kvalitete u europskom visokom obrazovanju pod nazivom „Taking stock and looking forward“ održan je u Londonu od 19. do 21. studenog u organizaciji Europske udruge za osiguravanje kvalitete ENQA, Europskog udruženja sveučilišta EUA i EURASHE te europske studentske unije ESU.

650 sudionika (predstavnika visokih učilišta, ministarstava, agencija te studenata) iz Europske unije i šire, čije je područje interesa osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju, sudjelovalo je na različitim plenarnim predavanjima i paralelnim plenarnim predavanjima, radionicama i izlaganjima na kojima se raspravljalo o trenutnom stanju u području osiguravanja kvalitete s naglaskom na istraživanje, politike i praksu.

Ove je godine također obilježena i deseta godišnjica donošenja ESG-a (standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja). Glavna tema razgovora na konferenciji bila je upravo revidirana verzija ESG-a usvojena na ministarskoj konferenciji u Erevanu 2015. godine. Naglasak je bio stavljen na izmjenu standarda vezanih za poučavanje usmjereno na studente, sustavno prikupljanje informacija i upravljanje informacijama.

Između ostalog, raspravljalo se o tome što je postignuto u zadnjih deset godina na području osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju i u ostvarenju bolonjskih ciljeva. Zanimljivo je bilo čuti različita stajališta sudionika vezana za osiguravanje kvalitete u europskom visokoškolskom području i činjenicu da kultura kvalitete nije na razini koja se očekuje.
Sve prezentacije s foruma dostupne su na ovoj mrežnoj stranici Presentations.